Suomen vanhimmat leipomot

Vaikka Suomi ei ole ehkä tunnettu vahvoista ja kulttuurillisista konditorioistaan, on Suomessakin saatu jo 1800-luvulta asti leipomoiden tuotteita. Mutta mitkä leipomot ja missä ovat niitä, jotka Suomessa ovat kauimmin toimineet? Millainen historia niillä on? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen tästä artikkelista. Lue lisää Suomen vanhimmista leipomoista tästä artikkelista.

1. Ekberg

Tämä yli 160-vuotias leipomo on Suomen vanhin leipomo, ja se sijaitsee Helsingin ytimessä Bulevardilla. Tarkemmin leipomo on toiminut tällä ikonisella paikalla jo vuodesta 1852 alkaen. Perustaja Fredrik Edvard Ekberg oli mestarin alaisuudessa oppinut leipuri, joka ehti maailmallekin oppimaan leipomisen saloja. Maisterintutkinnon saavutettuaan hän perusti ikonisen leipomonsa Helsinkiin.

Ekbergin toiminta ei ole aina ollut ruusuista – perustajan henkilökohtainen elämä on riepotellut yrittäjän arkea ja toimitilat ovat muuttaneet useasti Helsingissä. Myöskin suomalaisten kokemat nälkävuodet ja lamat ovat ravistelleen leipomon toimintaa – eivät kuitenkaan koskaan niin paljoa, että unelmasta oltaisiin luovuttu. Vuonna 1912 leipomo asettui nykysijoilleen. Nyt leipomo on suvussa viidennen sukupolven hoidettavana.

Ekberg on tunnettu tuoreista, rapeakuorisista leivistään, joita onkin tarjolla runsaasti erilaisia – yli kymmenia erilaisia vaaleita leipiä ja tummia leipiä. Ruisleivässä Ekbergillä käytetään edelleen samaa yli sata vuotta vanhaa ruisleivän juurta, joten historiallista konkretiaakin pääsee maistamaan Ekbergin tuotteissa.

Makeita leivoksia Ekbergillä saa myös, samaten muita makeita tuotteita kuten kakkuja. Ekbergin tuotteita saa tilattua myös esimerkiksi juhliin ja toimiston tapahtumiin.

2. Katri Antell Oy

Tämä perheyritys on saanut alkunsa Oulussa 1800-luvulla leivän myynnistä. Perustaja Katri Antell alkoi myydä torilla omia leipiään, ja pian sen jälkeen maine kiiri pitkälle ja toiminta alkoi olla laajempaa pitopalvelutyylistä leipomotoimintaa ja hänen tuotteensa koristivat monen oululaisen juhlapöytää.

Katri perusti leipomolleen omistetun myymälän vuonna 1883 ja muutama vuosi myöhemmin 1899 kahvilan Ouluun – ja kahvila toimii edelleen samalla paikalla Oulussa. Nykyään yrityksellä on toimintaa niin leipomo- kuin ravintolapuolella.

3. Leivon Leipomo Oy

Tämä tamperelainen leipomo on perustettu aivan 1900-luvun alussa, tarkemmin vuonna 1913. Tarina on hyvin tavanomainen: pieni kotileipomo myy tuotteitaan torilla, ja pikkuhiljaa suosio kasvaa. Nykyään Leivo on edelleen suvun jäsenten omistama Leipomo, joka tunnetaan erityisesti leivistään.