Kouluttautumisen kautta ammattilaiseksi leipomoalalle

Toisinaan ihmisillä on luontainen kyky toteuttaa itseään haluamallaan tavalla – joku saattaa luonnostaan osata piirtää hyvin tai leipoa ilman ohjetta maailman maistuvinta marjapiirakkaa. Jotta omasta intohimosta ja luonnollisesta taidosta saisi intohimon, ei olisi huono idea hankkia virallinen koulutus valitsemalleen alalle. Lue tästä artikkelista, miten leipomoalalle voi kouluttautua ja millaisia vaihtoehtoja on jo kouluttautuneelle ihmiselle!

1. Mestarin alaisena oppiminen

Kiinnostaako leipomo- tai konditoria-alalla työskentely ja oman yrityksen pystyttäminen? Ota oppia mestareilta. Kysy esimerkiksi oppisopimuspaikkaa alan huippuyrityksiltä ja ota kaikki irti ajastasi alan parhaiden luona.

Oppipoikana oleminen tarkoittaa usein sitä, että vaikka pohjalla olisi taitoa tekemään itse tuotteita, aloitetaan opiskelu perusasioista – ja ei aina niin mieluisista työtehtävistä. Oppiminen perusasioiden avulla kannattaa, sillä vain sillä tavalla saa kokonaisvaltaisen ymmärryksen siitä, miten leipomo toimii.

2. Kouluttautuminen opistossa

Helpoin tapa Suomessa päästä oppimaan leipuri-konditorian perusteista on varmastikin oman harrastuneisuuden lisäksi ammattitutkinto. Suomessa on laajalti alan kouluja, joissa voi opiskella leipuri-konditoria-alaa. Usein tätä kutsutaan elintarvikealan perustutkinnoksi, johon yhdistetään uniikkeja opintoja. Esimerkiksi Ammattiopisto Omnia tarjoaa tätä koulutusta vuosittain halukkaille hakijoille. Opintoihin kuuluu käytännönläheisten tuntien lisäksi erikoistumisopintoja (esimerkiksi koristeet ja konvehdit), erilaisten ruokavalioiden koulutusta sekä elintarvikkeisiin liittyvien prosessien perusasiat.

Koska leipomon tai konditorian pyörittäminen vaatii myös kaupallista tai liiketoiminnallista osaamista, on hyvä ottaa selvää, pystyykö oman leipomoalan koulutuksen lisäksi ottamaan kursseja yrittäjyyteen liittyen. Yrittäjyyden alkeiden oppiminen ennen itse yrityksen pystyyn laittamista auttaa paljon.

3. Jatkokoulutusmahdollisuudet

Kun perustutkinto on käyty ja työelämästäkin saattaa olla jo jonkin verran kokemusta, kannattaa miettiä jatkokouluttautumista. Millaisia mahdollisuuksia esimerkiksi oma paikkakuntasi tarjoaa jatkokouluttautumiselle leipomo- ja konditoria-alalla? Ota yhteyttä lähiseutusi kouluihin ja kysy mahdollisuuksista. Jatkokoulutuksessa voit hyödyntää myös aiemmin mainittua mestarin alaisuudessa oppimista.

Mikäli Suomesta ei löydy juuri sinun tarpeillesi sopivaa jatkokoulutuspaikkaa, älä epäröi tutkia muun maailman tarjontaa koulutuksissa. Esimerkiksi Euroopasta löytyy monia kouluja, joista valmistuu vuosittain huipputaitoisia leipureita ja konditoria-ammattilaisia. Monissa Euroopan maissa leipomo-konditorioita arvostetaan täysin eri tavalla kuin Suomessa, osittain vahvemman kulttuuriperinteen takia, joten koulutkin ovat parempia.