Parhaat leipomot Suomessa ja maailmalla

Yleensä parhaudesta voidaan ajatella, että se on subjektiivinen kokemus, joten parhauden määrittely voidaan nähdä turhana. Usein kuitenkin ison joukon mielipide on oikea – tuskinpa kukaan haluaa käydä esimerkiksi kahta kertaa huonossa leipomossa. Tässä artikkelissa esitellään muutamia parhaiksi tituleerattuja leipomoita ja kahviloita – etenkin Suomessa, mutta myös muutamia maailmalta.

Parhaita leipomoita Suomessa

Varsinkin ulkomailla suositun TripAdvisor-sovelluksen, johon käyttäjät itse syöttävät arvioita paikoista, joissa käyvät, mukaan suosituimpia kahviloita ja leipomoita Helsingissä ovat seuraavat kahvilat tai leipomot:

  • Cafe Regatta
  • Cafetoria roastery
  • Cafe Roasberg
  • Johan & Nystrom Oy
  • Karl Fazer Cafe
  • Cafe Bar No 9
  • Kappeli
  • Cafe Engel
  • La Torrefazione
  • Cafe Ursula

Suomen parasta leipomoa on yritetty hakea myös mission nimeä kantavan TV-sarjan avulla, josta on tuotettu kaksi tuotantokautta. Sarjaan osallistui molemmilla tuotantokausilla 18 eri leipomoa Suomesta. Helsingistä ohjelmaan osallistuivat esimerkiksi Voipojat ja Juustokakkutehdas. Ensimmäisellä tuotantokaudella voiton vei Aroma Bageri & Konditoria ja toisella tuotantokaudella Suomen paras leipomo oli turkulainen MBakery.

Parhaita leipomoita maailmalla

Maailma on pullollaan erilaisia konditorioita, kahviloita ja leipomoita, joiden tuotteet ovat vertaansa vailla. Siinä missä toinen tykkää leivästä ja toinen kakusta, on aina vaikea listata sitä, mikä olisi paras kahvila tai leipomo. Suomalaisen, suositun kahvilan pitäjät Teemu Aura ja Markus Hurskainen ovat kertoneet eräälle lehdelle haastattelussa omat lempipaikkansa ulkomailta liittyen kahviloihin ja leipomoihin. Miehet omistavat yhdessä suositun huippuleipomon Patisserie Teemu & Markuksen.

Berliinissä miehet menisivät Leipomo Zeit für Brotiin. Sen vahvuuksiksi he listaavat rustiikkiset leivät ja paikan kotoisan, mausteisen tunnelman, joiden takia kannattaa jonottaa. Toinen Euroopan kohde, joka lukeutuu parhaisiin konditorioihin miesten mielestä, on Pierre Hermé. Paikka on tunnettu ja klassikko, ja sen leivokset ovat vertaansa vailla – palvelusta puhumattakaan. Paikka on korkealaatuinen ja hintava, mutta kaiken arvoinen.

Muitakin ulkomaalaisia paikkoja miehet mainitsevat. Yhdysvaltojen Isossa Omenassa eli New Yorkissa he suosittelevat matkailijoita käymään Bouchon Bakeryssa, jossa isoin vaikute on paikan tunnelma ja huolellisesti valikoidut tuotteet raaka-aineineen. Naapurimaassamme Ruotsissa Teemu ja Markus suosittelevat käymään leipätaivaassa nimeltä Valhallabageriet.